Vandaag spreekt de Kamer over de kabinetsnotitie inzake de positie van vrouwen in het vreemdelingenbeleid. GroenLinks vindt het een armoedig stuk, zowel intellectueel als politiek. De staatssecretaris spreidt geen visie tentoon en legt geen verbanden met het emancipatiebeleid en preventie van huiselijk geweld.

Hij legt belangrijke aanbevelingen van deskundigen zonder argumenten naast zich neer. Verder stelt hij – zonder onderbouwing - dat Nederland een strenger beleid voert dan andere Europese landen op dit terrein. Slechts op één punt komt hij gescheiden vrouwen tegemoet: als hun relatie of huwelijk na drie jaar op de klippen loopt, hebben zij recht op een verblijfsvergunning. Er worden verder geen inkomenseisen meer gesteld.

De praktijk vraagt echter dringend om twee wijzigingen:

1. Een vrouw die wegens seksueel geweld binnen drie jaar van haar man wegloopt, moet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. Als dat vooraf niet duidelijk is, durft een vrouw haar man vaak niet te ontvluchten, uit angst dat zij het land uit wordt gezet.

2. De periode dat een vrouw voor haar verblijf in Nederland afhankelijk is van haar man, moet zo kort mogelijk zijn. Alleen zo voorkom je dat een man zijn machtspositie ten opzichte van de vrouw kan uitbuiten. De termijn van drie jaar moet worden teruggebracht tot één jaar.

Femke Halsema