Het milieubeleid van dit kabinet is een goede reden om je te willen verstoppen. Is het Van Geel die zich op de kaft van de milieubeleidsnotitie achter een boom verschuilt? We snappen dat hij zich voor deze plannen schaamt, maar de tijd van verstoppertje spelen is voorbij.

Vandaag verschenen de milieuplannen van dit kabinet in de notitie 'Vaste waarden, nieuwe vormen'. Daarin breekt het kabinet het milieubeleid verder af. Het kabinet noemt dat liever 'temporiseren' en 'faseren'. Hoe je het ook noemt, het resultaat is onaanvaardbare overlast voor honderdduizenden mensen. Vooral in de steden is de lucht te vuil; lijden mensen onder teveel geluidshinder; en leven mensen met onaanvaardbare veiligheidsrisico’s. Het halen van de Kyoto-doelstelling is verder weg dan ooit.

Het kabinet weigert het probleem van de stijgende CO2-uitstoot aan te pakken. Het kabinet beperkt zich tot het openhouden van Borssele, met alle risico's van dien. Daarnaast wordt eenmalige de uitstoot van N2O (lachgas) gereduceerd. Samen zou dat net voldoende moeten zijn om de doelen formeel te halen. Maar een omslag naar duurzame energie en energiebesparing wordt niet gemaakt. Het kabinet zegt verder met kracht in te zetten op een Europees milieubeleid. GroenLinks steunt dit, maar pleit ervoor dit dan ook consequent te doen. Het kabinet stelt namelijk tegelijkertijd voor de Europese normen – bijvoorbeeld voor luchtkwaliteit – te versoepelen omdat ze onvoldoende tijd heeft om ze te halen.

De vergroening van ons belastingstelsel is de sleutel tot een effectief milieubeleid. Met een slimme combinatie van marktconforme heffingen en gerichte subsidies kunnen milieudoelen wel worden gehaald; dit bewijst GroenLinks al jaren in haar verkiezingsprogramma’s en tegenbegrotingen. Verbaal onderstreept de notitie deze opvatting. Maar in de praktijk ontgroent dit kabinet met meer dan een miljard euro per jaar. Is dat nou doen wat je zegt?

Wijnand Duyvendak