Het kabinet gaat een initiatiefwet van GroenLinks Kamerlid Bart Snels over belastingontwijking overnemen.

De wet regelt dat grote multinationals niet langer gebruik kunnen maken van slimme belastingtrucjes om geen winstbelasting te hoeven betalen. Snels: ‘Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker op de hoek wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet. Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde, ik ben blij dat het kabinet mijn wetsvoorstel overneemt.’

Grote Nederlandse multinationals kunnen verliezen uit het buitenland aftrekken van de winst die in Nederland gemaakt wordt. Dit wordt de liquidatieverliesregeling genoemd. Op deze manier betalen de grote bedrijven geen winstbelasting en dragen ze niet bij aan de collectieve lasten waar goed onderwijs, infrastructuur en zorg van betaald worden. Dit terwijl diezelfde bedrijven wel gebruik daarvan maken.

Deze boekhoudkundige truc is al decennialang bekend, maar nooit eerder lukte het om daar een einde aan te maken.

Eind 2018 publiceerde Trouw dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Shell verdiende in 2017 1,3 miljard op Nederlandse bodem door onder andere benzinestations en de raffinaderij, maar kon de winstbelasting op nul laten uitkomen door deze constructie te gebruiken. Eind jaren tachtig werd in de Tweede Kamer al gesproken van een ‘nationaal vergiet’ en een ‘permanente overheidssubsidie’. Het stoppen van deze vorm van belastingontwijking levert de Nederlandse schatkist enkele honderden miljoenen op.