Met het vandaag gesloten "Duurzaamheidsakkoord" tussen kabinet en bedrijfsleven, schendt het kabinet het eigen regeerakkoord en wordt haar ambitieuze Klimaatdoel verpatst. De doelstelling om 30 procent C02 uit te stoten wordt - zonder slag of stoot - afgezwakt tot het te softe Europese reductiedoel van min 20 procent.

Het afsluiten van dit convenant met het bedrijfsleven was een centraal onderdeel van de strategie van het kabinet om de klimaatdoelen waar te maken. Met dit akkoord ligt de realisatie van de doelen buiten bereik, terwijl het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de nationale CO2-uitstoot. Op de markt is het klimaatdoel van het kabinet blijkbaar geen grijpstuiver waard. GroenLinks wil dat minister-president Balkenende hierover opheldering geeft vóórafgaand aan het debat over de VROM-begroting.

In het convenant laat het bedrijfsleven ijskoud optekenen dat ze het kabinetsdoel om in 2020 30% reductie van broeikasgassen te bereiken niet accepteert. Het kabinet laat dit passeren, en doet vervolgens de vergaande toezegging "zich tot het uiterste in te spannen dat bedrijven op een Europees en mondiaal gelijkblijvend speelveld kunnen opereren". De Nederlandse bedrijven krijgen daarmee dus uitsluitend met Europese regels voor uitstoot van broeikasgassen te maken, zonder iets extra’s te hoeven doen. De 30%-doelstelling is onhaalbaar zonder een substantiële bijdrage van het bedrijfsleven. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet zich laat vastleggen op "een gelijk speelveld" zonder dat er van de kant van het bedrijfsleven iets tegenover staat. Daarmee is de nog maar zo prille 'voortrekkersrol' van Nederland een vroege dood gestorven.

Wijnand Duyvendak