GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stelt vandaag samen met D66-Kamerlid Boris van der Ham voor dat de Tweede Kamer na de verkiezingen de (in)formateur voordraagt. Tot nu begint de koningin het formatieproces. Volgens van Gent en van der Ham hebben kiezers er recht op in het openbaar te zien en te horen wat er met hun stem gebeurt na de verkiezingen.

GroenLinks en D66 stellen voor dat bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Tweede Kamer een debat plaatsvindt over de uitslag van de verkiezingen. Daar wordt besloten om een kandidaat formateur of informateur aan te wijzen. Deze wordt vervolgens formeel benoemd door de koningin.

Van Gent vindt dat de keuze voor een formateur moet komen te liggen waar het hoort, namelijk in de Tweede Kamer. “Hiermee kunnen kiezers meer invloed krijgen op de formatie van een kabinet. Het is ontzettend belangrijk dat kiezers in een democratie kunnen toezien op zo’n formatieproces. Zeker in Nederland waarbij een minister-president niet direct gekozen kan worden.”
 
Van Gent en Van der Ham willen nog voor de verkiezingen het reglement van orde van de Kamer aanpassen, zodat dit na 9 juni kan worden toegepast.