Kamer verhoogt boete voor niet verstrekken landenrapport

De Tweede Kamer heeft vandaag op initiatief van GroenLinks een belangrijke stap in de strijd tegen belastingontwijking genomen. Een meerderheid schaarde zich achter het voorstel van GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee om de boete opgenomen in de 'country-by-country reporting' te verhogen.

Deze wet legt multinationals, met een totale groepsomzet boven de 750 miljoen euro, de plicht op om per land waar zij actief zijn te rapporteren over hun activiteiten. Door het uitwisselen van deze rapporten tussen landen krijgen de bedrijven veel minder mogelijkheden om belasting te ontwijken. 

Van der Lee: "De hogere boete op het niet inleveren van een landenrapport is goed nieuws. Deze boete zal ervoor zorgen dat meer bedrijven een landenrapport gaan inleveren, waardoor we belastingontwijking effectiever kunnen aanpakken."

Wanneer bedrijven dat landenrapport niet inleveren werd hen in het oorspronkelijk voorstel een boete van 20 500 euro opgelegd. Het initiatief van Tom van der Lee om deze boete te verhogen tot 820 000 euro, de hoogste categorie, kon op een meerderheid rekenen.