Kamer wil aanpassing Kamps Energieagenda

Het energiebeleid van het kabinet moet drastisch worden herzien. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van Liesbeth van Tongeren, die dat regelt. 

Zo moeten in het aangepaste kabinetsbeleid heldere afspraken komen over de sluiting van kolencentrales in Nederland, over stoppen met bijstook van biomassa zoals houtsnippers in kolencentrales, en over alleen nieuwe e-auto's verkopen vanaf 2025. Ook moet er een bindende doelstelling per land komen voor duurzame energie in de EU.

Van Tongeren: “De meerderheid van de Kamer wil allang beter energiebeleid en legde dat vast in moties. Maar minister Kamp heeft keer op keer niets gedaan met de uitspraak van de Kamer. Dat moet nu veranderen. Wij zeggen: terug naar de tekentafel. Kamp moet zijn energiebeleid zo aanpassen dat  een goed milieu, gezonde lucht en  energiedoelen gerealiseerd worden.”

De Energieagenda werd eind vorig jaar  door t kabinet gepresenteerd. Doel is uitstippelen hoe Nederland stopt met uitstoten van broeikasgassen. Het huidige kabinetsplan is niet ambitieus genoeg en voldoet niet aan eerder aangenomen Kamermoties. Daarom wil GroenLinks dat het kabinetsbeleid zo snel mogelijk wordt aangepast.