Naima Azough (GroenLinks woordvoerder integratiebeleid) heeft gisteren een breed, onafhankelijk onderzoek bepleit naar de godsdienstbeleving van moslims in Nederland. Zij kreeg hierbij steun van CDA, LPF, VVD en SP.

Azough wil dit onderzoek om de feiten over de verschillende vormen van godsdienstbeleving van moslims in Nederland boven water te krijgen. Sinds 11 september worden we overspoeld met opvattingen van en over moslims. Ongeacht het gebrek aan feitelijke informatie, spelen vooronderstellingen en vooroordelen een een wezenlijke rol in het publieke debat. Zo lijkt voor sommigen in iedere moslim een gewelddadige fundamentalist te schuilen en worden moslims geacht de Nederlandse grondwet niet te respecteren. Aan de andere kant geeft het kabinet aan dat radicaal-islamitische opvattingen niet representatief zijn voor de totale moslimgemeenschap. Maar ook hierover ontbreken gegevens.

Onduidelijk blijft daardoor welke opvattingen en oordelen gebaseerd zijn op feiten en welke op vooroordelen.

GroenLinks wil feiten en geen vooroordelen. Een breed, wetenschappelijk, onafhankelijk onderzoek kan duidelijkheid geven. Dan wordt het mogelijk om het integratiebeleid verder vorm te geven op basis van feiten, en niet op basis van veronderstellingen of vooroordelen.