De Rotterdamse politie heeft vier illegalen gearresteerd in een Kerk, drie daarvan zijn inmiddels door de IND uitgezet. GroenLinks vindt dit een kwalijke zaak en wil opheldering van de ministers van Justitie en BZK. Naïma Azough heeft de volgende kamervragen gesteld:

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken inzake de arrestatie door de Rotterdamse politie van vier mensen in een Portugese kerk in Rotterdam

1. Bent u ervan op de hoogte dat de Rotterdamse politie op 9 januari j.l. vier mensen zou hebben gearresteerd in een kerk, omdat ze illegaal in Nederland zouden zijn?
2. Klopt het dat drie van deze vier mensen zijn overgeleverd aan de IND en inmiddels het land zijn uitgezet?
3. Was het aan de politie bekend of had het bekend kunnen zijn dat dit gebouw als kerk in gebruik was?
4. Op welke juridische titel is de Rotterdamse politie deze kerk binnengetreden en onder welke bevoegdheid heeft men de kerk doorzocht?
5. Klopt het dat de kerkgemeenschap die in deze Portugese kerk huist op het moment dat de politie binnen trad bezig was met een bijbelstudiebijeenkomst?
6. Kunt u het optreden van de Rotterdamse politie toelichten met het oog op de Algemene Wet op Binnentreden, artikel 12? Bent u met mij van mening dat de politie niet binnen had mogen treden aangezien er een godsdienst- of bezinningsoefening plaats vond? Immers dit artikel bepaalt dat, tenzij er sprake is van heterdaad, kerken niet tijdens godsdienstoefeningen mogen worden binnen getreden.
7. Is de politie in Nederland vaker een kerk of een andere lokatie voor godsdienst- of bezinningsbijeenkomsten binnengetreden om mensen die daar hun toevlucht hadden gevonden te arresteren? Bent u met mij van mening dat dit een zeer kwalijke ontwikkeling zou zijn zolang er geen sprake is van heterdaad?
8. Zijn er voor de politie beleidsrichtlijnen terzake? Zoniet, bent u met mij van mening dat dit wenselijk zou zijn?
9. Betrof het hier illegalen die eerder onder de oude Vreemdelingenwet voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd?

Den Haag, 26 januari 2007