Een actief lid van Amnesty International Maastricht is tijdens een bezoek aan Damascus onrechtmatig gearresteerd en wordt incommunicado vastgehouden. Amnesty vreest dat Abdullah Al Mansouri in Syrië gemarteld kan worden en mogelijk aan Iran wordt uitgeleverd. Abdullah was tijdens de raadsverkiezingen in 2002 kandidaat voor GroenLinks. In kamervragen wordt de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd al het mogelijke te doen om hem weer veilig naar Nederland terug te laten keren.

Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken inzake de arrestatie van een Nederlander in Syrië

1. Kent u het bericht van Amnesty International dat de Nederlander van Arabische origine Abdullah al M. in Syrië onrechtmatig gearresteerd is, dat er gevreesd wordt dat Al M. gemarteld wordt en dat uitlevering aan Iran dreigt? Zo ja, klopt dit bericht?
2. Wat is de reden van de arrestatie van Al M.? Houdt de arrestatie van Al M. verband met zijn betrokkenheid bij de mensenrechtenorganisatie Ahwazi Liberation Organisation? Klopt het dat deze organisatie de regering in ballingschap vormt van Al-Ahwaz, een regio in Iran? Is dit de reden dat uitlevering aan Iran dreigt?
3. Wat heeft de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Syrië en Iran tot nu toe gedaan om helderheid te krijgen over het lot van Al M. en om hem als Nederlands staatsburger bij te staan?
4. Bent u bereid om al het mogelijke in het diplomatieke verkeer te ondernemen om Al M. zo snel mogelijk naar Nederland terug te halen?

Den haag, 22 mei 2006