GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent en PvdA-Kamerlid Ton Heerts stelden kamervragen over het uitzendbureau DWN-services en de Noorse Broeder Gemeenschap.

Schriftelijke vragen van de leden Van Gent (GroenLinks) en Heerts (PvdA) aan de staatssecretaris Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het uitzendbureau DWN-Services dat wordt gerund door de Noorse Broeder Gemeenschap te Groningen.

  1. Hebt u kennis kunnen nemen van het nieuwsitem ‘Noorse Broeders: wel geld verdienen, geen belasting betalen’ uit het programma netwerk dat werd uitgezonden op maandag 21 september?
  2. Kunt u de genoemde afspraak tussen het ministerie van Financien en DWN-Services, onderdeel van de Noorse Broeder gemeenschap, omtrent de ontheffing van verscheidene belastingen bevestigen? Zo ja, kunt u ons aangeven wat er precies is afgesproken en onder welke voorwaarden? Aan welke voorwaarden dient iemand te voldoen om in aanmerking te komen voor een dergelijke vrijstelling? Wat zou er allemaal gefinancierd mogen worden met deze van belasting vrijgestelde middelen?
  3. Klopt het dat de mensen die de werkzaamheden voor DWN-Services verrichten afstand gedaan hebben van bijvoorbeeld recht op loon? Zo ja, hoe is deze procedure verlopen en onder welke voorwaarden?
  4. Deelt u de mening dat uitzendbureaus zoals DWN-Services die werken met vrijwilligers en vrijgesteld zijn van verscheidene belastingen niet mogen (oneigenlijk) concurreren met reguliere uitzendbureaus? Zo nee, waarom niet?
  5. Deelt u de mening dat de gekozen constructie bij DWN-Services, de wijze waarop zij haar mensen plaatst bij bijvoorbeeld HEMA of Mediamarkt en de werkzaamheden die zij verrichten zorgt voor oneigenlijke concurrentie? Zo nee, waarom niet?
  6. Kunt u ons aangeven welke stappen u in de kwestie Noorse Broeder gemeenschap/DWN-services gaat ondernemen?
  7. Kunt u een overzicht geven van organisaties/bedrijven waarbij een dergelijke ontheffing is verleend?