Er verblijven zeker 75 tot 100 'zware psychiatrische gevallen' onder mensonwaardige omstandigheden in Nederlandse instellingen. Nu'91 en GGZ Limburg hebben hierover alarm geslagen. Zij beschrijven als voorbeeld de ellendige situatie van een voormalige Liberiaanse kindsoldaat, die al maandenlang in een 'kooi' vast zit en vrijwel onbehandelbaar lijkt. GroenLinks pleit in kamervragen voor het sneller inzetten van experts in extreme gevallen en een verruiming van het budget voor deze problematiek. Ook zou bezien kunnen worden of bestaande TBS klinieken niet beter toegerust zijn voor een menswaardige behandeling van deze gevallen.
Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van VWS, d.d. 26 juli 2006.
1. Bent u op de hoogte van het feit dat een extreem problematische cliënt van de psychiatrische inrichting Sint Servatius van GGZ Noord en Midden Limburg al ruim tweehonderd dagen opgesloten zit op een kamertje kleiner dan een gevangeniscel zonder enige bewegingsvrijheid behalve een aangrenzende buitenkooi van 3 bij 1,5 meter? Zo ja, hoe lang u al op de hoogte van deze en soortgelijke situaties?
2. Deelt u de mening dat deze situatie ontoelaatbaar en onhoudbaar is, zowel voor cliënt als voor het verplegend personeel?
3. Klopt de inschatting van NU ’91 dat er 75 a 100 soortgelijke situaties bekend zijn van buitensporig agressieve patiënten die in Nederlandse psychiatrische instellingen geïsoleerd zijn opgesloten? Zo neen, hoe groot is het aantal soortgelijke gevallen?
4. Klopt het dat het hier voornamelijk gaat om patiënten die een drugsverleden hebben of ernstig getraumatiseerd zijn bijvoorbeeld door geweldsdelicten, oorlogen en marteling?
5. Klopt het dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg al sinds eind vorig jaar op de hoogte is van deze situaties? Zo ja, bent u door de Inspectie op de hoogte gesteld? Zo neen, vindt u het verantwoord dat de Inspectie geen alarm heeft geslagen en had u als eindverantwoordelijke niet op de hoogte moeten zijn?
6. Welk oordeel velt de Inspectie voor de Gezondheidszorg over deze situaties? Wordt er voldaan aan basale normen voor verantwoorde zorg?
7. Klopt het dat er pas in september een psychiater naar deze patiënt komt kijken? Hoe kan dit acht maanden op zich laten wachten?
8. Deelt u de mening van GGZ-instellingen en NU’91 dat deze instellingen niet de faciliteiten en middelen hebben om veilige en menswaardige opvang voor deze categorie cliënten te creëren? Zo neen, waarom niet?
9. Bent u eveneens van mening dat deze groep gevaarlijke patiënten tussen wal en schip valt aangezien zij niet op een veilige manier behandeld kunnen worden in GGZ-instellingen, maar ook geen toegang hebben tot menswaardige opvang zoals in TBS-klinieken wel geboden zou kunnen worden? Zo neen, waarom niet?
10. Bent u bereid de mogelijkheid te creëren om deze categorie GGZ-patiënten in TBS-klinieken te plaatsen met bijbehorend gespecialiseerd verpleegkundig personeel? Zo niet, waarom niet?
11. Deelt u de mening dat er richtlijnen moeten komen voor het plaatsen van chronisch gevaarlijke patiënten waarbij zowel veiligheid van cliënt en personeel als een goede behandeling gewaarborgd worden? Zo niet, waarom niet?
12. Welke structurele maatregelen bent u van plan te nemen om deze situatie te verhelpen? Welke acties heeft u überhaupt tot nu toe ondernomen om deze situatie op te lossen?
Telegraaf, 26 juli 2006