Kamervragen over mogelijk arrestatiebevel Turkse hoofdredacteur

GroenLinks wil opheldering over het bericht dat een arrestatiebevel zou zijn uitgevaardigd tegen Can Dündar, de gevluchte voormalig hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet. Dündar spreekt op 1 november de Vrijheidslezing in Amsterdam uit. Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil weten of Nederland mee zal werken aan het verzoek van de Turkse regering aan Interpol om Dündar op te pakken en uit te leveren aan Turkije.

Buitenweg: “Deze journalist is gevlucht naar Europa omdat zijn kritiek op de regering van Erdogan hem in gevaar heeft gebracht. Nederland moet niet als verlengstuk van de Turkse regering optreden door politieke tegenstanders bij Ankara aan te leveren. Ik wil dat het kabinet toezegt niet aan dit Turkse verzoek mee te werken.”

De regering van de Turkse president Erdogan maakt vaker gebruik van arrestatiebevelen via Interpol om gevluchte politieke tegenstanders op te sporen en te vervolgen. Wat GroenLinks betreft neemt de Nederlandse regering in Europa het voortouw om dergelijk misbruik van Europese samenwerkingsverbanden voor opsporing en vervolging uit te bannen.