Uit vandaag verschenen onderzoek blijkt dat 15 procent van de nieuwe medicijnen niet goed getest wordt en dat na introductie op de markt geen onderzoek meer wordt gedaan naar effectiviteit en bijwerkingen. GroenLinks maakt zich zorgen over de veiligheid van patiënten en stelt Kamervragen.

Tweede Kamerlid Linda Voortman:

"Het is een slechte zaak voor patiënten als medicijnen op de markt komen terwijl ze niet goed getest zijn. En ook na markttoelating kunnen er nieuwe bijwerkingen bekend worden. Nu is hier onvoldoende toezicht op. GroenLinks vindt dat de veiligheid van de patiënt voorop moet staan: die moet zeker weten dat het medicijn dat hij gebruikt betrouwbaar is. Daarom willen wij dat er een registratiesysteem komt voor medicijnen om nieuwe bijwerkingen bij te houden."

Kamervragen

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake nieuwe medicijnen die niet goed getest zijn.

1. Bent u bekend met het bericht dat 15 procent van de nieuwe medicijnen niet goed getest zijn?
2. Wat is uw reactie op de uitkomst van het onderzoek dat 15 procent van de nieuwe geneesmiddelen voor chronische ziekten die tussen 2000 en 2010 op de markt kwamen niet voldeden aan de richtlijnen?
3. Is u bekend waarom bij deze medicijnen niet de richtlijnen zijn gevolgd om het middel minstens een jaar op zeker duizend patiënten te testen?
4. Welke maatregelen kunt en wilt u nemen voor een betere naleving van de richtlijnen?
5. Klopt het dat wanneer een middel eenmaal op de markt is, er geen systeem is dat blijft volgen of er nieuwe meldingen over onbekende bijwerkingen komen?
6. Bent u bereid een dergelijk systeem op te zetten, zeker voor medicijnen waarbij er een korte onderzoeksfase is geweest?
7. Bent u voornemens om voor medicijnen waarbij de markttoelating niet volgens de richtlijnen was, alsnog aanvullend onderzoek te laten doen naar bijwerkingen?
8. Wat zouden volgens u de consequenties moeten zijn voor de toelating van medicijnen, terwijl de richtlijn voor onderzoek niet goed gehanteerd is?