De kap van 6 hectare bos bij het dorp Schinveld was onterecht. Vandaag deed de Raad van State deze uitspraak in de bodemprocedure die de Gemeente Onderbanken en de omwonenden hadden aangespannen. GroenLinks is blij met deze uitspraak en verwacht dat de schade zoveel mogelijk wordt hersteld.

In 2006 kapte de rijksoverheid 6 hectare bos nabij het dorp Schinveld. Deze kap was volgens de regering nodig omdat de nabij gelegen NAVO-basis Geilenkirchen aan de regels voor aanvliegroutes moet voldoen. In de praktijk heeft dit geresulteerd in nog meer geluidsoverlast voor de omliggende dorpen en lager vliegende vliegtuigen. Bewoners hebben zich altijd verzet tegen de kap en actievoerders van onder andere GroenFront! hebben wekenlang het bos bezet om de kap te voorkomen. Desondanks is in januari 2006 het bos ontruimd en is 6 hectare gekapt. Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt nu dat dat nooit had mogen gebeuren.

De vraag die in deze bodemprocedure beantwoord moest worden, was of de door de rijksoverheid toegepaste NIMBY-wetgeving wel op een correcte manier was toegepast. De NIMBY-wetgeving maakt het mogelijk om bestemmingsplannen in een gemeente te omzeilen wanneer het rijksbelang daarmee gediend is. De Raad van State zegt daarover dat de minister niet voldoende duidelijk had gemaakt waarom de toename van onder meer geluidsoverlast aanvaardbaar was. Ook vindt de Raad van State het onzin dat de minister beweert dat het lager vliegen van de Awaacs-vliegtuigen niet schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Dankzij deze uitspraak is 1 hecatre bos gered, die defensie ook nog wilde kappen. Wat er gaat gebeuren met de 6 hectare die inmiddels al gekapt is, is nog niet duidelijk. GroenLinks vindt dat de schade zoveel mogelijk moet worden hersteld en heeft daarover inmiddels vragen gesteld aan de minister.