Donderdag voerde GroenLinks actie voor de ingang van het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam. De aandeelhouders van het energiebedrijf bespraken de bouw van een nieuwe kolencentrale. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg was één van de actievoerders.

Samen met Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak bood ze aan de voorzitter van de bestuursraad van Nuon een plan aan om te stoppen met kolencentrales.

Volgens GroenLinks zijn kolencentrales een ramp voor het klimaat. Ze stoten evenveel broeikasgas uit als alle Nederlandse auto´s bij elkaar. De Nederlandse regering gaf onlangs toestemming voor de bouw van vier nieuwe kolencentrales. GroenLinks wil dat het rijk, de provincies en de gemeentes de bouw van de centrales tegenhouden.

Ook via Europa wil GroenLinks de bouw van kolencentrales in Nederland stoppen. Buitenweg stelde daarom in juli schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Volgens haar zijn kolencentrales in strijd met de doelstelling van de Europese Unie om de CO2-uitstoot met 30% te verminderen voor 2020.

"Om de uitstoot van CO2 in Europa te reduceren moet er fors geïnvesteerd worden in duurzame energie. In elk geval niet in vervuilende kolencentrales. Ik heb de Europese Commissie gevraagd hoe de bouw van kolencentrales in Nederland zich verhouden tot de Europese klimaatambities en of ze bereid zijn om de Nederlandse regering op de vingers te tikken", aldus Buitenweg.

Inmiddels heeft de Europese Commissie de vragen beantwoord, maar het antwoord bevredigt Buitenweg allerminst. Buitenweg gaat daarom binnenkort samen met collega-europarlementariër Dorette Corbey van de PvdA vervolgvragen stellen.

De aandeelhouders van NUON (voornamelijk gemeenten en provincies) gingen bij de buitengewone vergadering overigens akkoord met de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven waarmee een bedrag is gemoeid van 1,5 miljard euro.


Zie ook: