De strijd tegen het internationale terrorisme bepaalt grotendeels het buitenlands beleid. Maar na vijf jaar 'war on terror' zijn de terroristen nog niet verjaagd. Islamitische fundamentalisten en drugsbaronnen zitten in het Afghaanse parlement. Hoe kan dat? Waarom is de macht van de krijgsheren groter dan ooit? Hoe is de comeback van de Taliban te verklaren? Farah Karimi, de best geïnformeerde parlementariër over Afghanistan, beschrijft in haar nieuwe boek 'Slagveld Afghanistan' wat er de afgelopen vijf jaar fout is gegaan.

Farah Karimi bezocht Afghanistan de afgelopen jaren vijf maal. Voor het eerst in augustus 2000 toen het nog een vergeten land was, waar de bevolking leefde onder het juk van de Taliban. Na 11 september stond Afghanistan op cynische
wijze weer in het middelpunt van de internationale belangstelling. Het land bleek onderdak te bieden aan Bin Laden en Al Qaida. De Amerikanen veroverden het land met hulp van krijgsheren uit het noorden. Ze werden met open armen ontvangen. Maar nu, vijf jaar later, worden de bevrijders als bezetters gezien. Teleurstelling en wantrouwen overheersen.

Aan de hand van gesprekken met belangrijke politieke en religieuze leiders, en met Afghaanse burgers, ontrafelt Farah Karimi het mislukken van de strijd tegen het internationale terrorisme in Afghanistan. Ze vreest dat de Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan in een meedogenloze oorlog verwikkeld zullen raken.

Haar boek 'Slagveld Afghanistan' wordt gepresenteerd op maandag 13 november om 20.00u in De Balie in Amsterdam. Daar vindt een gesprek plaats met Farah Karimi, Tweede-Kamerlid en schrijfster van het boek 'Slagveld Afghanistan' (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) en Minister van Defensie Henk Kamp, met daarna reactie van o.a. Sylvia Borren (Novib directeur). De gesprekken worden geleid door Chris Keulemans (publicist). Columns worden voorgedragen door o.a. Qader Shafi q (dichter/columnist en Osmose-adviseur ). Er is tevens een optreden van Najim Nekzad.