Tweede Kamerlid Karimi heeft aan staatssecretaris Cohen van justitie vragen gesteld over het uitzettingsbeleid. Haar vraag was waarom Nederland nog steeds doorgaat Koerdische asielzoekers via het Verdrag van Dublin uit te zetten en of dit in strijd is met het Mensenrechtenverdrag.

Hoewel rechtstreekse uitzetting van Turkse Koerden naar Turkije tijdelijk is opgeschort, blijft het nog altijd mogelijk dat Koerdische vluchtelingen toch naar Turkije worden teruggestuurd. Nederland kan Turkse Koerden terugsturen naar een buurland waar ze eerder asiel hebben aangevraagd. Volgens het verdrag van Dublin mogen vluchtelingen alleen in het Europese land waar ze aankomen een asielverzoek indienen. Turkse Koeren die eerder in Duitsland asiel hebben aangevraagd krijgen in Duitsland vervolgens te maken met het daar geldende uitzettingsbeleid. In Duitsland is er geen sprake van een 'tijdelijke opschorting'.

Karimi wil weten waarom Nederland nog steeds doorgaat met het uitzetten van Koerdische asioelzoekers via het verdrag van Dublin. Nederland is namelijk niet verplicht asielzoekers terug te sturen naar het land waar ze eerder asiel aanvroegen. Nederland zou ook de verantwoordelijkheid van de asielaanvraag over kunnen nemen.