Op donderdag en vrijdag brengt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg met de LIBE-commissie van het Europees Parlement (EP) een bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa, waar veel Afrikaanse vluchtelingen verblijven.

Anderhalve week geleden is de Europese Commissie met een ontwerprichtlijn gekomen over gemeenschappelijke standaarden voor terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Onlangs is een richtlijn in werking getreden waarin de opvang van vluchtelingen wordt geregeld. Maar de lidstaten handelen nog grotendeels verschillend, waarbij internationale vluchtelingenverdragen vaak niet worden gerespecteerd. De omvang van de vluchtelingenproblematiek is nergens duidelijker dan op Lampedusa.

Twijfels

Op het Italiaanse eiland voor de kust van Tunesië verblijven honderden mensen onder primitieve omstandigheden in een vluchtelingenkamp. Vaak worden ze snel teruggestuurd, waarbij vluchtelingenorganisaties grote twijfels hebben over de manier waarop hun asielaanvragen zijn behandeld. Bovendien spoelen nog regelmatig lichamen aan van asielzoekers die de oversteek niet hebben overleefd. De Europese Commissie is daarom ondertussen in gesprek met Libië, waar vandaan veel vluchtelingen vertrekken, over manieren om mensen daar op te vangen. Probleem is dat het dictatoriale Libië de rechten van vluchtelingen niet erkent.

Buitenweg: "Ondanks het feit dat steeds minder asielzoekers Nederland bereiken, is de vluchtelingenproblematiek aan de buitengrenzen van de EU nog altijd zeer actueel. Dagelijks sterven mensen in een poging ´Fort Europa´ binnen te komen. De beroerde opvang op Lampedusa en het regelmatig illegaal terugsturen van vluchtelingen door Italië zijn voorbeelden van hoe het niet moet. Ik ben benieuwd welke toestanden we daar aantreffen en of de Italiaanse autoriteiten ons in staat stellen ter plekke op onderzoek uit te gaan."

Medebeslissingsrecht

Ze zegt zich de komende jaren in te gaan zetten om binnen de EU te komen tot een gemeenschappelijke aanpak van de vluchtelingenproblematiek die wel humaan is. Het Europees Parlement heeft sinds begin dit jaar medebeslissingsrecht op het gebied van asiel en migratie. De ontwerprichtlijn van de Europese Commissie wordt binnenkort behandeld in de LIBE-commissie, oftewel de parlementaire commissie voor justitie, binnenlandse zaken en rechten van de burger.