Op donderdag 15 juni lanceert GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg samen met presentatrice Nada van Nie de campagne MYBODY in Utrecht. De campagne is een initiatief van World Population Foundation (WPF). Samen met lokale partners geeft MYBODY voorlichting in ontwikkelingslanden over seks en zwangerschap.

Kathalijne Buitenweg: "Ik steun MYBODY, omdat het cruciaal is dat niet alleen voorlichting wordt gegeven in de landen waar de positie en gezondheidszorg voor vrouwen het slechts is, maar ook in westerse landen. Dit is niet altijd vanzelfsprekend."

In 1994 werd tijdens de wereldbevolkingsconferentie in Cairo bijvoorbeeld afgesproken dat in twintig jaar tijd iedereen wereldwijd toegang moet krijgen tot basiszorg bij zwangerschap en bevalling. Zo´n 179 landen hebben financiële toezeggingen gedaan, maar nog niet de helft van de toegezegde middelen is daadwerkelijk ter beschikking gesteld. Ongeveer 75% van de verplichtingen is door de arme landen voldaan. Vooral de rijke noordelijke industrielanden blijven op hun geld zitten.

"Dat is met recht een schande te noemen. Het draagvlak voor het betalen van onze beloften voor het inzetten op vrouwenrechten als mensenrechten moet in Europa versterkt worden", aldus Buitenweg.

Zie ook: