Kees Vendrik en Naima Azough gaan de Kamer verlaten

Van de huidige GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer hebben Kees Vendrik en Naima Azough bekend gemaakt dat zij niet meer beschikbaar zijn voor de lijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 9 juni. Tofik Dibi, Mariko Peters, Jolande Sap en Ineke van Gent zijn wel beschikbaar. Van Gent zal daarvoor aan het congres toestemming moeten vragen. Femke Halsema heeft al eerder laten weten dat zij beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap.

Naïma Azough is bijna zeven jaar lid van de Kamerfractie geweest. Azough was eerder programmamaker en presentator bij de IKON, De Balie, 'Rotterdam 2001' en de VPRO. In de Kamer voerde zij de laatste jaren het woord over justitie, politie en vreemdelingenzaken. “Het zijn prachtige en woelige jaren geweest, en het was een grote eer om als volksvertegenwoordiger de stem van onze kiezers te mogen vertegenwoordigen. Maar na bijna twee termijnen heb ik zin om iets anders te gaan doen. Vanzelfsprekend zal ik mij op vele manieren blijven inzetten voor de idealen van GroenLinks.”

Kees Vendrik is sinds mei 1998 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Hij was ruim 10 jaar financieel woordvoerder van de fractie en diverse malen betrokken bij de opstelling van de landelijke verkiezingsprogramma’s van GroenLinks en doorrekening daarvan. “Ik heb drie jaar geleden gezegd dat dit mijn laatste termijn zou zijn. Dat blijft zo. Jolande Sap heeft het stokje reeds van mij overgenomen en is razendsnel uitgegroeid tot een financieel woordvoerder die respect afdwingt. Ik ben GroenLinks en onze kiezers zeer dankbaar dat ik vier maal gekozen ben tot volksvertegenwoordiger. Het was uitermate eervol om dit publieke ambt te mogen uitoefenen. Ik zal met volle energie op de achtergrond bijdragen aan een succesvolle campagne.”

Tofik Dibi en Mariko Peters zijn lid van de Tweede Kamer sinds november 2006. Zij willen erg graag door naar de volgende ronde. Peters en Dibi zijn in korte tijd markante Kamerleden geworden. Jolande Sap maakt sinds september 2008 deel uit van de GroenLinks-fractie.

Ineke van Gent is lid van de Tweede Kamer sinds mei 1998. Zij zal toestemming moeten aan het congres om nog een periode door te gaan. Van Gent is een ervaren bindend Kamerlid in de fractie dat zich de afgelopen jaren met passie en daadkracht heeft ingezet. “Ik denk dat ik met mijn ervaring van waarde kan zijn in een grotere GroenLinks-fractie. Bovendien heb ik nog elke dag ontzettend veel lol in mijn werk. Signalen uit de samenleving verbind ik graag met Haagse politiek en praktische voorstellen. Dat blijf ik met alle plezier nog vier jaar voor GroenLinks doen.”