Vanaf maandag 8 september bericht Kees Vendrik vanuit Cancún in Mexico over de onderhandelingen die daar plaats vinden over de wereldhandel. Hij maakt deel uit van de Nederlandse delegatie. Zijn belevenissen zijn dagelijks te volgen op de website van GroenLinks.

Van 10 t/m 14 september vindt de vijfde ministeriële conferentie van de Wereld Handels Organisatie (WTO) plaats. "Cancun is 'globalisering in uitvoering'. Daar worden de regels van het wereldhandelsspel gemaakt. In het verleden hebben de arme landen altijd aan het kortste eind getrokken. Vrijhandel is geen garantie voor ontwikkeling. Wij willen initiatieven voor fair trade. Bovendien moet er een einde komen aan de dumpingpraktijken van rijke landen; zij bederven daarmee de lokale voedselmarkten." aldus Vendrik. Arme landen zijn er in het verleden vaak bekaaid vanaf gekomen. Dat wordt ook breed onderkend. "Daar valt helaas nog maar bitter weinig van te merken. Alle voor de ontwikkelingslanden belangrijke deadlines zijn tot nu toe gemist. De EU is ondertussen bezig de overvolle agenda verder te belasten met nieuwe onderwerpen. De belangen van de arme landen komen daardoor in de verdrukking."

Op de valreep is er een akkoord gesloten over toegang tot medicijnen voor ontwikkelingslanden. Het akkoord zit echter vol met extra beschermingsconstructies voor de westerse producenten. Daardoor is het maar de vraag of de arme landen nu eindelijk medicijnen kunnen verstrekken aan hun zieken.

Fair trade in plaats van free trade

Een vrije wereldhandel moet niet het einddoel zijn. Daarvan zullen de minst ontwikkelde landen, arbeiders over heel de wereld en het milieu het slachtoffer zijn. Vendrik: "Eerlijke handel, fair trade, dat is het doel. Dat betekent in de eerste plaats dat het westen ophoudt de wereldvoedselmarkt te verpesten met haar enorme subsidies. Terwijl 1,2 miljard mensen moeten rondkomen van minder dan één dollar per dag krijgt elke koe in de EU meer dan twee euro subsidie per dag. Ondertussen overspoelt onze melk de wereldmarkt en gaan lokale boeren kopje onder. In Cancún moet onmiddellijk een einde worden gemaakt aan het dumpen. Tegelijkertijd moet het wel mogelijk zijn om boeren te belonen die iets extra’s doen voor natuur of dier. Nu mag dat niet van de WTO."

Kees Vendrik zal in Cancún speciale aandacht geven aan de (on)eerlijkheid van het onderhandelingsproces. "Bij voorgaande rondes besloten de VS en de EU vaak alles achter gesloten deuren. Voor de rest van de landen was het vervolgens slikken of stikken. Ook werden arme landen onder grote druk gezet en werd gedreigd financiële hulp stop te zetten. Ik zal proberen veel contact te leggen met parlementariërs uit ontwikkelingslanden zodat we snel in kunnen grijpen als dergelijke praktijken zich voordoen."

Vanaf maandag 8 september kunnen geïnteresseerden het dagboek van Vendrik volgen. Op www.groenlinks.nl/cancun