Met gratis kinderopvang hoeven er geen toeslagen betaald te worden en verminderen we de bureaucratie die gepaard gaat met het toeslagensysteem. Nu krijgen elke maand duizenden ouders te horen dat ze geld moeten terugbetalen. Of juist minder hebben gekregen dan waar ze recht op hebben. Het stelsel is te complex: zolang de kinderopvangtoeslag bestaat gaat er gewoon heel veel mis.

Bovendien vergroot gratis kinderopvang de kansengelijkheid de ontwikkeling van alle kinderen in Nederland, niet alleen de kinderen van de mensen die kinderopvang kunnen betalen. Daarnaast krijgen jonge ouders meer vrijheid om te werken en te ondernemen. Dat is vooral welkom voor gezinnen met een laag inkomen.

We kunnen dit betalen door andere keuzes te maken. Grote bedrijven en miljonairs gaan eerlijke belasting betalen. En we besparen natuurlijk geld door te stoppen met het rondpompen van geld in het toeslagenstelsel. Wij kiezen voor het verhogen van kansengelijkheid en de ontwikkeling van kinderen. De waarde daarvan is onmeetbaar.

Beeld van een spelend kind

Petitie

Petitie: Gratis kinderopvang voor iedereen

De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat het kinderopvangsysteem moet veranderen.