De Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, heeft in december op de online VK-klimaatconferentie alle landen van de wereld opgeroepen om de Klimaatnoodtoestand uit te roepen. Klaver wil dat Nederland de 38 landen die dit al hebben gedaan, zo snel mogelijk volgt. Wat hem betreft wordt het uitroepen van de Klimaatnoodtoestand het eerste dat de nieuwe regering na de verkiezingen doet.

Klaver zegt in een toelichting: “Als het gaat om corona luisteren we allemaal naar de waarschuwingen van de wetenschap. Maar als het om het klimaat gaat, verzint de regering telkens smoesjes om wetenschappelijke adviezen te negeren en de vervuilende economie in stand te houden. Dat moet afgelopen zijn.

Het wordt tijd dat we net zo goed gaan luisteren naar de klimaatwetenschappers als naar de coronawetenschappers. De Klimaatwetenschap vertelt ons: een duurzame toekomst is mogelijk, maar alleen als we nu een groene politieke koers kiezen. We hebben nog maximaal tien jaar om een wereldwijde klimaatcatastrofe te voorkomen.”

GroenLinks komt met een Green New Deal voor Nederland. Een routekaart naar een klimaatneutrale samenleving. Een plan waarin ecologie en economie hand in hand gaan. 

Green New Deal voor Nederland Afspelen op YouTube

Voor de Klimaatcrisis moet een vergelijkbare crisisstructuur worden opgezet als voor de bestrijding van de coronacrisis.

  • Er komt een Climate Management Team (CMT) van wetenschappers dat periodiek beleidsadvies geeft, op basis van de laatste ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten;
  • Er komt een periodieke briefing van het Climate Management Team aan de Tweede Kamer;
  • Volgend op het rapport van het CMT en de briefing aan de Tweede Kamer komt er een Kamerdebat om de aanpak van de Klimaatcrisis te bespreken.

Klaver wijst erop dat op dit moment in Nederland al 12.000 mensen overlijden als gevolg van slechte luchtkwaliteit.

Klaver: “Veel mensen beseffen het nog niet, maar kiezen voor klimaat maakt ons leven fijner. Het betekent meer natuur, meer schone lucht en meer duurzame werkgelegenheid. Het is goed voor onze gezondheid en ons welzijn. Dat is waarom ik zo hartstochtelijk pleit voor een Green New Deal."

Bekijk hier de speech van Jesse Klaver op het Groene Golf Congres

Speech Jesse Klaver Groene Golf Congres Afspelen op YouTube