Kritisch onderzoek naar belastingdeals na Starbucks-uitspraak

De Europese Commissie is glashelder: de belastingdeal met Starbucks is verboden staatssteun. Het geld dat Nederland is misgelopen, een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro, moet nu zo snel mogelijk terug komen. Bovendien moet nu kritisch worden gekeken naar de andere belastingdeals die Nederlandse overheid sloot met multinationals, zoals Google of IKEA.

Rik Grashoff: “De deur wagenwijd open voor belasting ontwijkende multinationals zoals Starbucks – dat is de wereld op z’n kop. Belastingontwijking mag nooit beloond worden. Het echte probleem is groter dan alleen Starbucks en ligt uiteindelijk bij de Nederlandse overheid die dit soort constructies optuigt. Ik wil van staatssecretaris Wiebes weten hoe het zit met andere belastingdeals, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Kamer meer invloed kan uitoefenen hierop en wat hij van plan is te gaan doen met die 20 à 30 miljoen. Wat GroenLinks betreft moet die gestoken worden in extra capaciteit bij de belastingdienst om dit soort praktijk tegen te gaan.”

Het kabinet heeft laten weten dat het ‘verbaasd’ is over het besluit van de Europese Commissie en het gaat bestuderen. GroenLinks is hier juist verbaasd om.

Grashoff: "Dit is om boos van te worden. Het kabinet heeft boter op zijn hoofd, we wisten al heel lang dat dit gebeurde en nu vinden ze het opeens gek dat ze nu op het matje worden geroepen. Deze verbaasde reactie staat haaks op het voornemen van het kabinet belastingontwijking te gaan bestrijden. Deze uitspraak is een aansporing voor het kabinet om nu echt werk te gaan maken van het aanpakken van belastingontwijking."