Eurocommissaris Kroes doet een stemoproep aan de Nederlandse kiezers voor GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema, zodra de bezetting van het hoogste politieke ambt aan de orde is. Dit belooft zij in een e-mail aan GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

In de e-mail zegt Kroes verder dat ze het fantastisch vindt dat GroenLinks aan de toekomst van Europa denkt en dat dit standpunt in deze verkiezingscampagne opvalt.

Vorige week stuurde Buitenweg een persoonlijke brief aan Kroes om aan de Nederlandse kiezers een oproep te doen om op een vrouwelijke lijsttrekker te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Kroes is Europees Commissaris voor Mededinging en door The Wall Street Journal uitgeroepen tot meest belangrijke Europese vrouw in de zakenwereld.

Buitenweg vindt het jammer dat er nog steeds relatief weinig vrouwen aan de top in de politiek of het bedrijfsleven staan. Van de fracties die in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, heeft alleen GroenLinks een vrouwelijke lijsttrekker, namelijk Femke Halsema.


Hieronder de brief van Kathalijne Buitenweg aan Europees Commissaris Kroes en haar antwoord:

Brussel, 9 november 2006

Geachte Commissaris Kroes,

Vorig jaar september heeft u een duidelijke stemoproep gedaan aan de Duitse kiezers om op kandidaat-bondskanselier Angela Merkel te stemmen. U staat pal voor een grotere participatie van vrouwen in de politiek en in het bedrijfsleven. In het dagblad Trouw beschrijft u op welke wijze de samenleving ten positieve verandert als in Duitsland een vrouw het hoogste politieke ambt zou bekleden.

Ook vanuit de Groene fractie kwam kritiek op uw inmenging in een nationale verkiezing. U maakte echter duidelijk dat het niet om de inhoud van het partijprogramma van de Duitse Christen-Democraten ging, maar uitsluitend om het geslacht van de partijleider.

Bij deze wil ik u vragen ook een blik te werpen op de leiders van de Nederlandse politieke partijen. Van de fracties die in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn heeft alleen GroenLinks een vrouwelijke lijsttrekker. Graag wil ik u vragen de Nederlandse kiezer erop attent te maken dat het versterken van de positie van deze enige vrouw belangrijk is voor het land.

Bijkomend voordeel is dat Femke Halsema een echte kosmopoliet is. Recent hekelde u de partijen VVD, CDA en de PvdA voor het negeren van de toekomst van de Europese Unie als verkiezingsthema. Ik kan u geruststellen dat hoofdstuk 1 van het verkiezingsprogramma van GroenLinks “Nederland wereldland” is, en dat daarin concrete voorstellen worden gedaan om de discussie over een nieuw verdrag voor de Europese Unie weer vlot te trekken.

Ik ben erg benieuwd naar uw reactie.
Maar bovenal kijk ik uit naar een nieuw artikel van uw hand in een Nederlands dagblad.

Met vriendelijke groet,

Kathalijne Buitenweg

Geachte mevrouw Buitenweg,

Fantastisch dat GroenLinks aan de toekomst van Europa denkt. Eigenlijk is het te gek dat ik dat fantastisch noem terwijl het toch de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Maar in deze verkiezingscampagne valt uw standpunt op en vandaar mijn vaststelling.

Terecht stelt u vast, dat ik mij sterk maak voor een grotere participatie van vrouwen in de publieke sector, het bedrijfleven en de politiek; dat mag ik aannemen hebben wij ook gemeen.

Om op uw uitdaging te antwoorden, ik beloof u, dat zodra in Nederland de bezetting van het hoogste politieke ambt aan de orde is en zich de mogelijkheid tot de benoeming van een vrouw tot Premier voordoet, zal ik mij wederom uiten in de geest van mijn interventie voor Angela Merkel met betrekking tot het Bondskanselierschap.

Hartelijke groet,

Neelie Kroes