De Nederlandse bijdrage aan de politietraining in Afghanistan past in de nieuwe strategie waar het Europees Parlement om vraagt, constateert de GroenLinks-delegatie. Het Europarlement verlangt een meer civiele aanpak van het conflict in Afghanistan, een betere opleiding van politieagenten en meer steun voor het gerechtelijk apparaat.

Eind 2010 stelde het Europarlement in een kritische resolutie vast dat de militaire aanpak niet heeft geleid tot meer veiligheid voor de Afghanen en dat een meer civiele aanpak nodig is. De landen van de Europese Unie dienen zich onder meer sterk te maken voor een betere opleiding van politieagenten. De fast-track politietraining, waarbij ongeletterde rekruten in slechts zes weken worden opgeleid, zonder basiskennis van nationaal en internationaal recht te verwerven, moet plaats maken voor een duurzamere opleiding. Ook moet Europa meer ondersteuning bieden aan rechters en aanklagers in Afghanistan, aldus de Europese volksvertegenwoordiging.

Nieuwe strategie

“De civiele missie die Nederland gaat uitvoeren in Kunduz, Kaboel en Bamiyan past in de nieuwe strategie die het Europees Parlement verlangt”, constateert Judith Sargentini, aanvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement. “De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft immers forse verbeteringen afgedwongen in het onderricht dat Nederlandse opleiders gaan geven aan Afghaanse politierekruten: verlenging van de opleiding van zes tot achttien weken, nadruk op community policing, aandacht voor wetskennis, mensenrechten en corruptiebestrijding alsmede lessen in lezen en schrijven.”

De opleidingsmissie die de Europese Unie zelf uitvoert, gericht op de hogere rangen van de Afghaanse politie, heeft nog steeds niet het beloofde aantal medewerkers. Daar spreekt het Europarlement terecht schande van. "Ik ben blij dat Nederland ook een bijdrage levert aan deze missie, EUPOL, waardoor deze nu bijna op volle sterkte is. Het opzetten van een opleiding voor vrouwelijke agenten, een van de taken van EUPOL, vind ik bijzonder zinvol", aldus Sargentini.

Twijfels

Het welslagen van de missie, met name in Kunduz, is allerminst verzekerd, onderkent Sargentini. “De twijfels die veel leden en kiezers van GroenLinks hierover uiten spoken ook door mijn hoofd. Maar het feit dat Nederland nu, dankzij GroenLinks, fors inzet op de opleiding van civiele politie in een gebied waar onveiligheid een obstakel is voor ontwikkeling, vind ik waardevol. Ook voor de toekomst. Er zijn tal van landen in Afrika, van Soedan tot Congo, waar ons land met een pool van ervaren politietrainers kan bijdragen aan de veiligheid van burgers.”