Precies een jaar nadat het Kyoto-Protocol eindelijk in werking trad, lanceert de Europese groene fractie in het Europees Parlement een campagne tegen klimaatverandering. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Europese Groene Partij. Onder wetenschappers bestaat al geruime tijd brede overeenstemming dat er veel te weinig wordt gedaan om een klimaatramp af te wenden.

De campagne om klimaatverandering een halt toe te roepen is vooral bedoeld om de alarmbel luider te laten klinken. Niet alleen burgers moeten bewuster  worden, maar vooral regeringen dienen meer maatregelen te nemen om het gebruik van fossiele brandstoffen in te dammen en hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.

Zelfs de Amerikaanse president Bush, die zich altijd met hand en tand heeft verzet tegen het Kyoto-Protocol, liet zich in zijn beleidsverklaring voor 2006 hierover uit. Bush vindt dat de VS (en de rest van de wereld) af moet van zijn olieverslaving, al werd deze stellingname ingegeven door de wankele politieke situatie in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende torenhoge olieprijzen. Maar ook in zijn eigen, door christelijk-rechts gedomineerde Republikeinse Partij begint men te beseffen dat er niet langer getreuzeld kan worden met een plan van aanpak.

De Europese groenen willen van dit momentum gebruik maken door de campagne tegen klimaatverandering te starten. De afspraken gemaakt in het Kyoto-Protocol lopen maar tot 2012 en bij de volgende VN-klimaatconferentie moet er een nieuw verdrag worden gesloten voor de periode daarna waar hopelijk niet alleen de Europese Unie zich aan bindt.

Meer informatie kunt u terugvinden op de speciaal voor deze campagne in het leven geroepen website www.stopclimatechange.net waar u ook promotiemateriaal kunt downloaden en bestellen.