"Het Kyoto protokol is niet dood zoals Bush verklaarde, maar springlevend. De meeste baby’s leren lopen als ze één jaar oud zijn. Deze pas als vierjarige." GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo was de afgelopen tien dagen in Bonn.


"De afgelopen week was ik in Bonn. Het Kyoto-protocol zal nu door vrijwel alle landen van de wereld geratificeerd worden. Ook door Japan. Daarmee is zeker dat de formule van 55 landen en 55 % van de CO2 uitstoot van de geïndustrialiseerde landen gehaald zal worden. Baby Kyoto is pas vier jaar oud en zij zal nog flink moeten groeien om de verandering van het klimaat onder controle te krijgen.

Het Verdrag van Montreal tegen de aantasting van de ozonlaag dateert van 1987. De afgelopen veertien jaar is het vier keer aangepast waardoor het nu een effectief verdrag is. Zo zal het ook gaan met het Verdrag van Kyoto. Telkens zal het aangescherpt worden.

Als vice-voorzitter van de achtkoppige delegatie van het Europees Parlement heb ik in Bonn met parlementariërs, regeringsvertegenwoordigers en enkele ministers uit Japan, Canada, Australië, Rusland, Zuid-Korea, Mexico, Tsjechië, alsmede de VS gesproken. Informeel sprak ik met de groene ministers uit België, Finland, Duitsland, Frankrijk en de Oekraine.

Constructieve dialoog met Amerikaanse bedrijfsleven

Ook hebben we een twee uur durende constructieve dialoog gevoerd met het Amerikaanse bedrijfsleven. Zij verklaarden zeer geïnteresseerd te zijn om mee te doen met het systeem van internationale handel in CO2 emissie rechten dat in 2008 van start zal gaan. Precies deze binnenlandse druk kon wel eens van beslissend belang zijn om de VS-regering terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. Ook studies als die van Florentine Krause, welke aantonen dat bij een slim energie beleid het BNP met 1 % toeneemt indien de VS de Kyoto doelstelling ernstig neemt. Tot die tijd zal de regering Bush ondervinden dat er zeer veel waarheid zit in het Nederlandse spreekwoord: "Wie breekt, betaalt".

Geen kernenergie

In Bonn mocht ik voor het eerst ook spreken op een gezamenlijke persconferentie van de Europese Unie. Samen met groene Belgische staatssecretaris Olivier Deleuze en de Zweedse milieucommissaris Margot Wallström, die namens de vijftien regeringen spraken, werden journalisten te woord gestaan.

Ik verklaarde op deze persconferentie dat de EU zich keihard afwijzend moet opstellen tegen kernenergie. Niet alleen Japan, Korea, Canada en Australië eisten dit, maar ook Rusland en Brazilië zagen het als alternatieve energiebron. Om Japan toch over de streep te trekken om het Kyoto-protocol te ondertekenen zou er een flexibeler opstelling voor verificieerbare sinks moeten komen. De druk om kernenergie in het Kyoto-protocol in te voeren was sinds de conferentie in Den Haag toegenomen.

De EU had net verklaard dat de drie instituties met één mond spraken. Daarop vroeg een journalist van The Independent of de Raad mijn mening, over de kernenergie, deelde. Ik wist dat de vijftien ministers over dit heikele punt verdeeld waren en formeel nog geen beslissing hadden genomen. De Belgische staatssecretaris Deleuze aarzelde slechts een halve seconde en zei toen volmondig: “YES”. Daarmee kon de EU niet meer terug en was kernenergie definitief en expliciet geschrapt in het Kyoto Protocol!

Nu kunnen ze niet meer terug, dacht ik. De milieu-integriteit van Kyoto is intact gebleven. Natuurlijk had ik liever helemaal geen sinks gehad, maar die zijn nu tot een beperkt en controleerbaar klein aandeel beperkt gebleven.

Tien jaar geleden was ik in Rio op de grote milieutop van 1992. Tien jaar later wordt het Verdrag tegen de verandering van het klimaat eindelijk effectief. Ook ik was door emotie overmand en heb van geluk gehuild in Bonn!"

Alexander de Roo, GroenLinks Europarlementariër