Het Kyoto Protocol luidt het einde van het tijdperk van de fossiele brandstoffen in. Als Rusland het Protocol ratificeert, kunnen ook de Verenigde Staten uiteindelijk niet achterblijven. In een nieuw protocol, Kyoto Plus, kan dan een substantiële vermindering van de uitstoot van broeikasgassen worden afgesproken.

De piek in het wereldwijde verbruik van olie komt tussen 2010 en 2015. Dat beweren niet alleen oliegeologen als Colin Campbell, maar ook oliemaatschappijen als BP. Dat is ontzettend dichtbij. Slechts 7 tot 12 jaar. Dan is het tijdperk van goedkope brandstoffen voorgoed voorbij.

De oplossing zal moeten komen van waterstofenergie, schrijft GroenLinks-europarlementarier Alexander de Roo in een artikel in de Volkskrant op 21 augustus. Waterstof levert bij verbranding geen kooldioxide op, en kan overal ter wereld geproduceerd worden. De echte politieke uitdaging voor de toekomst van de mensheid is om voldoende hernieuwbare energiebronnen aan te boren zoals wind, zonne-energie, biomassa en aardwarmte om water milieuvriendelijk te splitsen in zuurstof en waterstof.

Klik hier voor het hele artikel: Kyoto is stap naar beter klimaat