In geval van faillissement van chemiebedrijven mag de overheid niet opdraaien voor de kosten van het opruimen van gevaarlijke stoffen. Om dat te garanderen moeten chemiebedrijven worden verplicht een saneringsfonds op te richten waaruit de kosten voor ontmanteling betaald kunnen worden. Dat stelt Kamerlid Liesbeth van Tongeren vanavond voor in het Kamerdebat over fosforfabriek Thermphos.
Van Tongeren:
"De vervuilers moeten zelf betalen voor de kosten die zij veroorzaken. De winst van chemiebedrijven gaat naar aandeelhouders, maar de kosten voor het opruimen van de troep die zij veroorzaken komt nu voor rekening van de belastingbetaler."
In het geval van het failliete Thermphos dreigt de overheid op te draaien voor de honderden miljoenen die gemoeid zijn met het opruimen van radioactief afval. GroenLinks wil zulke ongewenste kosten voor de overheid in de toekomst voorkomen. Bij de aanleg van windmolenparken is nu wel geregeld dat de exploitant verantwoordelijk is voor de kosten van een latere ontmanteling.
Van Tongeren: "Als je geld wil verdienen en je gebruikt daar gevaarlijke stoffen voor ben je ook zelf verantwoordelijk voor dat je de boel zelf veilig achterlaat."