De BTW op podiumkunsten en kunstvoorwerpen gaat per 1 januari omhoog van 6 naar 19 procent. Bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer vandaag heeft GroenLinks verschillende alternatieven aangedragen om de verhoging te voorkomen. Het mocht niet baten. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben alle voorstellen afgewezen. “De voornemens van dit kabinet zijn een hetze tegen de kunstensector”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.


GroenLinks begrijpt dat Nederland voor een grote financiële opdracht staat. En dat er dus ook kritisch gekeken moet worden naar het budget voor kunst en cultuur. Maar de kaalslag die er nu aan dreigt te komen is onverantwoord.

Naast een verhoging van de BTW is het nieuwe kabinet ook nog eens van plan om in totaal 350 miljoen euro te bezuinigen op kunst en cultuur. Het kabinet wil de subsidies afschaffen omdat kunst te elitair zou zijn, maar door de wijze waarop er bezuinigd wordt, maakt het kabinet kunst alleen nog maar meer elitair. Zo worden entreekaartjes duurder en de cultuurkaart voor leerlingen wordt afgeschaft. Dezelfde tegenstrijdigheid geldt ook voor ondernemerschap. Kunstenaars moeten zich ondernemender opstellen, maar de maatregelen die dat ondersteunen worden wegbezuinigd.

Met argumenten en alternatieve voorstellen probeert GroenLinks volgende maand tijdens de behandeling van de Mediabegroting te voorkomen dat deze kaalslag van kunst en cultuur gaat plaatsvinden. Het belang van kunst is niet uit te drukken in zoveel meer gezonde mensen, zoveel minder criminaliteit of een zo veel lager begrotingstekort. Een bloeiende democratische beschaving kan niet zonder een zeker niveau aan cultureel aanbod waar een breed deel van de bevolking van profiteert.