Het Europees Parlement stemde woensdag in met een voorstel om het makkelijker te maken voor gevangenen uit de EU hun straf in het land van herkomst uit te zitten. Nederland ziet dat niet zitten. Onterecht, volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Het voorstel van Oostenrijk, Finland en Zweden voorziet in een versneld mechanisme voor de wederzijdse erkenning van vonnissen en de overbrenging van gevangenen naar een bepaalde lidstaat. Dit is het land waarvan de persoon onderdaan is, een permanente verblijfsvergunning heeft of waar zijn of haar terugkeer in de maatschappij de grootste kans van slagen heeft.

Op dit moment kunnen gevonniste personen alleen naar hun thuisland worden overgebracht op voorwaarde dat zijzelf én het betrokken land daarmee instemmen. In het nieuwe voorstel is deze instemming niet langer vereist.

Nederland heeft al aangekondigd niet akkoord te gaan met dit voorstel. Het zou teveel geld gaan kosten. De vrees is dat er dan honderden Nederlanders die in andere EU-landen in de gevangenis zitten, naar Nederland zullen komen, terwijl er maar weinig buitenlanders weg willen uit de Nederlandse gevangenissen naar hun eigen land. Bovendien heeft Nederland relatief veel onderdanen in het buitenland vastzitten, onder meer voor drugsdelicten.

"Een merkwaardige houding van de Nederlandse regering", vindt Kathalijne Buitenweg. "Door alleen naar het korte termijn financiële plaatje te kijken, wordt de maatschappelijke integratie van deze personen bemoeilijkt. De oplossing voor ons cellentekort ligt niet in het afwentelen van het probleem op onze buurlanden."

Zie ook: