Laat ook multinationals eerlijk belasting betalen

Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil dat het kabinet nu snel de motie Klaver uitvoert en een actieplan tegen belastingontwijking opstelt. Vandaag publiceerde de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van lobbyclub Holland Financial Center (HFC) een rapport over de omvang van belastingontwijking door multinationals. Door geld via Nederland weg te sluizen betalen grote bedrijven amper belasting.

Jesse Klaver: "Het lobbyrapport van het Holland Financial Center voegt nog een lijst met cijfers toe aan de cijfers die er al bestonden door onderzoek van de Europese Commissie, Oxfam, SOMO, Tax Justice en andere ontwikkelingsorganisaties. De schattingen tussen die verschillende onderzoeken verschillen flink, maar het beeld blijft overal hetzelfde: Multinationals sluizen enorm veel geld door Nederland, maar dat levert ons amper werkgelegenheid op en het draagt weinig bij aan onze economie. Wat het wel doet is ervoor zorgen dat ontwikkelingslanden en Zuid-Europese landen grote hoeveelheden belastinginkomsten mislopen.”

GroenLinks heeft een debat aangevraagd over het rapport. Jesse Klaver wil dat het kabinet snel met initiatieven komt om ervoor te zorgen dat ook multinationals eerlijk belasting gaan betalen. GroenLinks deed eerder 10 voorstellen hoe je dat zou kunnen regelen.

Klaver:

Dit feestje voor de multinationals gaat ten koste van burgers in Europa en de rest van de wereld en de enige winnaar zijn de grootste en rijkste multinationals van deze wereld. Ik wil dat daar een einde aan komt en roep het kabinet dan ook snel aan de wens van de Tweede Kamer tegemoet komt en een  actieplan opstelt om deze oneerlijke praktijken te stoppen.