GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk kaartte bij Jaap de Hoop Scheffer, op bezoek bij de buitenlandcommissie, de onveiligheid in Afghanistan aan. “Iedereen uit zijn bezorgdheid over Afghanistan en bevestigt dat het prioriteit heeft. Maar de beloofde troepen, die de veiligheid ook buiten Kaboel moeten waarborgen, zijn er nog steeds niet.”

Meer troepen
De Hoop Scheffer ging niet in op de vraag van Lagendijk of hij kon toezeggen dat de NAVO voor 1 juli meer troepen naar Afghanistan zou sturen. Lagendijk wilde ook weten wat er waar was van de geluiden dat de NAVO-troepen een oogje dicht knijpen voor de toenemende drugshandel, aangezien ze te weinig mankracht hebben, en dus de lokale machthebbers niet tegen de haren in kunnen strijken. Het bestrijden van de drugshandel is niet de eerste verantwoordelijkheid van de ISAF-troepen, antwoordde De Hoop Scheffer. Bovendien kan ISAF niet verantwoordelijkheid gehouden worden voor alles wat in Afghanistan gebeurt, aldus de NAVO secretaris-generaal.

Wederopbouw en terrorismebestrijding
Ook is Lagendijk bezorgd over ideeën om de twee militaire activiteiten in Afghanistan, de Amerikaanse troepen van Enduring Freedom en de wederopbouw troepen van ISAF, door de NAVO te laten coördineren. ”Dan loop je de kans dat verschillende doelstellingen - terrorismebestrijding en wederopbouw - door elkaar gaan lopen. Dat kan tot enorme loyaliteitsconflicten leiden en de wederopbouw ondermijnen.” Volgens De Hoop Scheffer is het niet de bedoeling om de bevelvoering van de eenheden samen te voegen. De troepen van Enduring Freedom zijn echter wel noodzakelijk als militaire back-up voor als de situatie uit de hand zou lopen. Dat geldt met name voor wederopbouw in de regio, waar de veiligheidssituatie nog erg instabiel is.

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer was dinsdag 24 februari ter kennismaking op bezoek bij de buitenlandcommissie in het Europees Parlement.