Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk stelt de Europese Commissie terecht hoge eisen bij de onderhandelingen met Turkije. "Maar het einddoel moet volwaardig lidmaatschap blijven. Dat betekent op termijn ook vrij verkeer van werknemers. Wie daar een slag om de arm houdt, speelt in op ongegronde angsten."

“Een weigering om Turkije na afloop van onderhandelingen op te nemen als 'normaal' lid van de EU kan in één klap een eind maken aan de ontstane dynamiek van hervormingen. Dat zou een ramp zou zijn voor Turkije, voor de stabiliteit in de regio en uiteindelijk voor de Europese Unie zelf. Toetreding van Turkije tot de Europese Unie slaat een belangrijke brug naar de democratische en hervormingsgezinde krachten binnen de islamitische wereld”, aldus Lagendijk die voorzitter van de Turkije-delegatie is.

Vrij verkeer van werknemers
'Normaal' lidmaatschap betekent dat ook vrij verkeer van werknemers, één van de basisprincipes van de Europese eenwording, op termijn voor Turkije moet gelden. De Europese Commissie stelt in haar rapport dat het koffiedik kijken is om nu al een oordeel te vellen over de economische en demografische situatie in Turkije en de EU op het moment dat Turkije daadwerkelijk zal toetreden. Dat is op zijn vroegst over tien à vijftien jaar. Lagendijk: “Uitspraken over het permanent weren van Turkse werknemers spelen in op angsten die leven bij de Europese bevolking. Terwijl het juist de taak van politici als de Europese Commissie en de regeringen moet zijn om die angsten weg te nemen. Bij deze vorm van paniekvoetbal is niemand gebaat.”

Lidmaatschap op termijn
Uit peilingen blijkt dat de Nederlandse bevolking achter de gekozen weg voor  toetredingsonderhandelingen met Turkije staat. Zo'n 66 % vindt dat Turkije op termijn (rond 2010/2020) kan toetreden als het aan duidelijke voorwaarden voldoet. Indien in enquêtes de vraag werd gesteld of Turkije op dit moment lid kan worden – en niet zoals de Europese Commissie stelt op een termijn van zo'n 15 jaar – bleek een meerderheid tegen toetreding. Lagendijk: “Ook GroenLinks is van mening dat Turkije er nog niet klaar voor is om morgen lid te worden van de EU, maar gezien de enorme hervormingen die de afgelopen jaren onder premier Erdogan zijn doorgevoerd en de stricte voorwaarden waar Turkije aan zal moeten voldoen tijdens de toetredingsonderhandelingen is lidmaatschap op termijn heel goed mogelijk.”

Meer info:
- GroenLinks pleit voor volwaardig EU-lidmaatschap Turkije  (6 oktober 2004)
- 'recomendation on Turkey', oordeel van de Europese Commissie (6 oktober 2004)
- dossier Turkije en EU-lidmaatschap