Turkije wil een datum voor het begin van de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie. Dat kreeg GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk tijdens zijn kennismakingsbezoek begin april 2002 als voorzitter van de Turkije-delegatie van het Europees Parlement herhaaldelijk te horen. “Ik begrijp hun zorgen, maar heb de regering gewaarschuwd niet te hard van stapel te lopen. De gewenste datum wordt een ongewenste deadline als de noodzakelijke hervormingen niet op tijd doorgevoerd zijn .”

Lagendijk doelt op tegenstanders van Turkije´s toetreding. Zij zullen het niet vervullen van de toetredingscriteria op de door Ankara voorgestelde datum aangrijpen om Turkije´s weg in de EU voorgoed te blokkeren. Lagendijk: “Turkije heeft een plaats in de EU. Maar we moeten helder communiceren wat de voorwaarden van lidmaatschap inhouden. De Turkse bevolking heeft een recht op volledige vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. De rol van het leger zou duidelijk moeten worden ingeperkt. Ik vrees dat deze hervormingen meer tijd zullen vergen.”

Tijdens zijn driedaagse bezoek begin april heeft Lagendijk onder meer gesprekken gevoerd met vice-premier Yilmaz, minister van buitenlandse zaken Cem, met de president van het Constitutionele Hof Bumin en de leiders van alle politieke partijen in het parlement. Doel van de reis was vooral om te luisteren en de mogelijkheden voor verdere samenwerking te verkennen. Lagendijk wil met name proberen de grote invloed van het leger op de politiek bespreekbaar te maken. “In de Europese Unie is het volstrekt ondenkbaar dat het leger zich mengt in zaken zoals cultuur en onderwijs. Wij kunnen Turkije niet dicteren hoe het zijn bestuur inricht, maar ik zal ook in de toekomst concrete gevallen blijven aankaarten waar het leger in mijn ogen over de schreef gaat.”

Ook de constitutionele hervormingen, waaronder nieuwe regels voor politieke partijen, waren onderwerp van gesprek. Op dit moment loopt een proces tegen de Koerdische partij Hadep dat tot een verbod van deze partij zou kunnen leiden. Volgens de openbare aanklacht maakt Hadep zich schuldig aan separatisme. Joost Lagendijk reist 7 mei opnieuw naar Turkije, deze keer als voorzitter van een ad-hoc delegatie van het Europees Parlement, die het stopzetten van het proces eist.