Deze week debatteerde het Europees Parlement over een pakket maatregelen voor betere regelgeving. Doel is het verminderen van de papieren rompslomp die gepaard gaat met het invoeren van Europese wetten. De Europese Commissie zet in op een reductie met 25 % in 2012. Een streefcijfer dat het Europees Parlement ondersteunt.

Ook volgens Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks is het verminderen van de administratieve lasten en eenvoudigere regels een belangrijk onderwerp.

 

Claim rechtse partijen
Lagendijk: "Tot nu toe claimde rechts dit onderwerp, maar links moet de doelstelling naar minder en eenvoudiger regelgeving niet aan rechts overlaten. De deze week besproken rapporten leggen de nadruk vooral op het terugdringen van de administratieve lasten voor bedrijven. Daar is helemaal niks op tegen, maar het zou goed zijn om over de hele linie op Europees niveau inspanningen te doen wetgeving te maken die zich concentreert op de hoofdlijnen."

 

Wegnemen scepsis
"Simpelere regelgeving kan een belangrijke rol spelen bij het wegnemen van scepsis bij de burger, die vindt dat Europese regelgeving vaak niet effectief is, te gedetailleerd en meer problemen schept dan oplost", aldus Lagendijk.

 

Oorspronkelijke doelstellingen niet vergeten
"Maar versimpeling moet niet ten koste gaan van de oorspronkelijke doelstellingen van de regelgeving. De bescherming van bijvoorbeeld de volksgezondheid, milieu en de veiligheid van werknemers mag niet verslechteren." Volgens Lagendijk gaan de meeste Europese regels over de interne markt en moet daar als eerste naar gekeken worden.