Jesse Klaver: "Honderdduizenden gezinnen zitten in de problemen door hun torenhoge energierekening en oliebedrijven maken recordwinsten voor een handjevol aandeelhouders. Het is tijd om exorbitante overwinsten van deze bedrijven eerlijk te belasten en dat kunnen we vandaag nog regelen."

Attje Kuiken: "Mensen moeten gewoon hun boodschappen en energierekening kunnen betalen, zonder zich daar zorgen over te hoeven maken. En het mooie is: dat kunnen we regelen als grote energiebedrijven met flinke overwinsten daar eerlijk aan meebetalen, want deze absurde overwinsten zijn gewoon niet uit te leggen."

De partijen willen dat de extra heffing op overwinsten even hoog is als het toptarief in de inkomstenbelasting, namelijk 49,5 procentt. De vorig jaar geïntroduceerde heffing is nu maar 33 procent, waardoor bedrijven een groot deel van hun onverdiende overwinsten kunnen uitkeren aan aandeelhouders of kunnen investeren in nieuwe winning van fossiele brandstoffen.

Deze recordwinsten zijn mede tot stand gekomen door de oorlog in Oekraïne en de hoge prijzen voor fossiele brandstof. Ook met het oog op de klimaatcrisis zijn de linkse partijen van mening dat de overwinsten die behaald zijn door de hoge energieprijzen beter besteed kunnen worden aan effectieve klimaatmaatregelen, zoals het isoleren van sociale huurwoningen, dan aan meer fossiele brandstof. Als deze bedrijven het voorgestelde tarief gaan betalen, dan zou dat de Nederlandse schatkist 1,7 miljard euro opleveren.

De wetswijziging wordt vanmiddag ingediend door GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Volt.