Er moet extra noodsteun komen voor de culturele sector, vinden GroenLinks, PvdA en SP . Zij dienden samen een pakket aan voorstellen in om dat te regelen. In totaal gaat het om 1 miljard Euro aan steunmaatregelen.
 

“Veel mensen die werkzaam zijn in deze waardevolle sector kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. We moeten iets doen”, zegt Tweede Kamerlid Niels van den Berge.

GroenLinks, PvdA en SP voorzien een ‘onomkeerbaar drama’ in de creatieve en culturele sector, als er niet daadkrachtig wordt ingegrepen.

“De creatieve sector is onmisbaar. Kunst en cultuur zijn van onschatbare economische én emotionele waarde”, aldus Van den Berge.

Volgens het CBS is de sector goed voor 3,7 procent van het Bruto Binnenlands Product. Er werken honderdduizenden mensen. De banen van veel culturele makers staan nu op de tocht. Maar liefst 60 procent van de mensen die in de culturele sector werken, is zzp’er of freelancer. Deze over-flexibiliteit maakt de sector enorm kwetsbaar. Dat blijkt nu ook in deze ongekende crisis.

Van den Berge: “De culturele sector draagt een stuk meer bij aan de economie dan de luchtvaart, maar moet het met veel minder noodsteun doen. Waarom komt de regering met een miljardenpakket voor de luchtvaart en met een miljoenpakket voor de culturele sector? Dat is niet uit te leggen.”

Eerder maakte het kabinet 300 miljoen euro vrij aan noodsteun voor de culturele sector, maar dat is niet genoeg.

"Het grootste deel van die 300 miljoen gaat naar grote instellingen. Creatieve ondernemers en kleine lokale poppodia en streekmusea dreigen om te vallen.”

Volgens het kabinet kunnen kunstenaars en mensen werkzaam in de culturele sector terugvallen op andere noodsteunmaatregelen, die voor alle ondernemers gelden. Dat bestrijdt Van den Berge. Veel culturele ondernemers, van particuliere festivals tot ZZP’ers, voldoen net niet aan de criteria. Bijvoorbeeld doordat hun inkomsten sterk fluctueren. Bovendien worden veel theatervoorstellingen gemaakt door vrije producenten en kleine gezelschappen. Zij hebben hoge kosten gemaakt, die ze nu niet terug kunnen verdienen. Hun financiële schade is enorm.

"Ondanks de verwachtingen die Minister Van Engelshoven in het debat dat we in april met haar hadden wekte, doet ze nog steeds veel te weinig voor de vele ZZP'ers, andere ondernemers en freelancers in de culturele sector, die tussen wal en schip vallen”, zegt Van den Berge.

Dit zijn de extra steunmaatregelen die GroenLinks, PvdA en SP willen: 

1. Een steunfonds van 200 miljoen voor de 30.000 freelancers en zelfstandigen in de culturele sector die niet in aanmerking komen voor de reeds bestaande regelingen.
2. 280 miljoen voor culturele instellingen die normaal geen subsidie ontvangen en daardoor niet in aanmerking komen voor de huidige steunmaatregelen.
3. Een innovatiefonds van 20 miljoen, zodat culturele instellingen kunnen experimenteren met nieuwe verdienmodellen.
4. 200 miljoen voor het kwijtschelden van huur van culturele instellingen.