Litouwen moet zich houden aan Europese regels tegen discriminatie

GroenLinks is ontzettend blij dat het Europees Parlement een resolutie heeft aangenomen die Litouwen oproept om een omstreden homofoob wetsvoorstel terug te draaien. De resolutie werd door GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini samen met collega's in het Europarlement geïnitieerd. De Litouwse wet verbiedt alle voorlichting over homoseksualiteit en biseksualiteit voor jongeren in Litouwen en zou per maart 2010 in werking treden.

Volgens Sargentini is de wet een uitnodiging voor geweld tegen homoseksuelen in Litouwen en een opmaat naar censuur. "Niet alleen kan het de mond snoeren van homo-organisaties en voorlichters van gezondheidsorganisaties, maar ook van reguliere media. Dat is ontzettend gevaarlijk."

GroenLinks vindt het noodzakelijk dat de EU de regering in Litouwen oproept om de wet zo snel mogelijk te schrappen. "Het Litouwse parlement moet zich realiseren dat Europees lidmaatschap komt met Europese regels tegen discriminatie. Dat is ook de boodschap van het Europees Parlement vandaag. Als de wet toch wordt geïmplementeerd, dan moet Litouwen gedaagd worden voor het Europees Hof van Justitie wegens schending van de Europese Verdragen."

De regering in Litouwen blijkt geen voorstander van de wet dat een meerderheid kreeg in het parlement. Volgens Sargentini geeft het wetsvoorstel een enorme imagoschade aan de nieuwe lidstaat in Europa. "Ook zitten veel Litouwers niet te wachten op discriminerende wetgeving. Zij klagen dat de politiek meer aandacht moet besteden aan de economische crisis en geen tijd moet verspillen aan gevaarlijke moraalridderij.