De eerste zelf-georganiseerde verkiezingen in Kosovo afgelopen zondag zijn succesvol verlopen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was erbij als waarnemer. Zij is tevreden over de organisatie en de opkomst.

"De druk op Kosovo om een succes te maken van deze verkiezingen was hoog, maar ze zijn geslaagd voor deze test", zegt Cornelissen over de resultaten. Kosovo en de internationale gemeenschap zijn heel tevreden over de goede organisatie, het rustige verloop en de relatief hoge opkomst. Meer dan 45% van de Kosovaren heeft gestemd, een flinke toename ten opzichte van de landelijke verkiezingen in 2007, toen 39% opkwam.

De maatstaven voor succes verschilden nogal per regio in Kosovo. Voor het grootste deel van het land, waar de Albanese Kosovaren in de meerderheid zijn, was het vooral van belang dat de verkiezingen eerlijk en transparant verliepen. Dat is goed gelukt. De internationale gemeenschap heeft veel lof voor de Kosovaarse commissie die de verkiezingen heeft georganiseerd. "De logistieke operatie was gigantisch. Kosovo is nog altijd bezig een fatsoenlijke administratie op te bouwen en verdient een enorme pluim voor het feit dat alle technische voorwaarden in orde waren," vindt Cornelissen.

Een nog grotere uitdaging was het om de Servische Kosovaren in de multi-etnische gemeenten naar de stembus te krijgen. "Servië heeft Serviërs in Kosovo opgeroepen om niet te gaan stemmen en heeft hen in sommige gevallen zelfs bedreigd met het intrekken van de uitkeringen of salarissen die zij uit Servië ontvangen. Het is een enorme opsteker dat er toch een behoorlijk aantal wel gestemd heeft in deze nieuwe gemengde gemeenten", zegt Cornelissen. "Gelukkig beseffen veel Servische Kosovaren inmiddels dat zij actief deel moeten nemen aan het democratische proces als ze mee willen tellen."

In het noorden van het Kosovo, waar Servische Kosovaren de meerderheid vormen, is helaas bijna niemand komen stemmen. Geen van de geplande stemlokalen daar is geopend en de mobiele stemlokalen werden ook al vroeg teruggetrokken. "Deze verkiezingen tonen aan dat er sterkere middelen nodig zijn om een eind maken aan de etnische tweedeling van Kosovo. De Europese Unie moet veel meer druk uitoefenen op Servië om zich niet met Kosovaarse verkiezingen te bemoeien. En de Kosovaarse overheid moet harder haar best doen om Servische Kosovaren te betrekken bij het bestuur van het land", zegt Cornelissen. "In ieder geval zijn deze verkiezingen weer een belangrijke stap van Kosovo op weg naar een volwassen democratie met een toekomst in de Europese Unie."

Bekijk ook de video waarin Marije Cornelissen vertelt over haar bezoek aan Kosovo.