Maak crowdfunding toegankelijker voor consumenten

Consumenten moeten makkelijker gebruik kunnen maken van de mogelijkheden tot crowdfunding. Dit stelt GroenLinks vandaag bij het AO kredietverlening. De partij vraagt minister Kamp (Economische Zaken) haast te maken met het aanpassen van de regelgeving. De afhankelijkheid van consumenten van banken kan zo worden verkleind.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver:

“Als ik op dit moment geld wil lenen om zonnepanelen op mijn dak te kunnen plaatsen, moet ik naar een bank die een behoorlijk rentepercentage vraagt. Terwijl er misschien via crowdfunding op een voordeliger en socialere manier krediet kan worden verstrekt. Ik vind dat de mogelijkheden voor crowdfunding voor consumenten moet worden verbreed.”

Op dit moment is crowdfunding voor consumenten alleen mogelijk via een AFM-vergunning. GroenLinks vraagt de minister via een motie te onderzoeken hoe het voor consumenten eenvoudiger kan worden gemaakt via crowdfunding aan krediet te komen. Ook wil de partij dat de minister de mogelijkheden onderzoekt om de regels omtrent bankvergunningen bij kredietunies te versoepelen.