Maak digitaal lesmateriaal goedkoper

GroenLinks wil digitaal lesmateriaal goedkoper maken. Vandaag heeft een aantal grote onderwijsorganisaties een brief gestuurd naar het kabinet om te pleiten voor een vrijstelling van btw voor digitaal lesmateriaal. Tweede Kamerlid Jesse Klaver vindt dit een slim initiatief om scholen te helpen hun lessen te moderniseren. Als minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapongevoelig is voor het pleidooi van de clubs, doet Klaver hier zelf een voorstel voor.

Klaver: “Leraren moeten de mogelijkheid hebben om hun leerlingen met moderne technieken les te geven. Op dit moment betaal je over een digitaal lespakket 19% btw, tegenover 6% voor schoolboeken met dezelfde inhoud. Dit is natuurlijk vreemd. De eenvoudigste en snelste oplossing om hier iets aan te doen is een vrijstelling van btw. De overheid hoeft natuurlijk niet te verdienen over de digitalisering van de lessen.”

GroenLinks wil dat minister Van Bijsterveldt van Onderwijs hiermee aan de slag gaat, zodat het zo snel mogelijk ingevoerd kan worden. Klaver: “Als Van Bijsterveldt dit niet oppakt, komt GroenLinks met een initiatiefvoorstel. Als er binnen het onderwijs zo’n brede steun bestaat voor een plan om het onderwijs te moderniseren, moeten we dat in Den Haag omarmen.”

GroenLinks heeft vorige week voorgesteld om e-books, net als papieren boeken onder het lage tarief te brengen. Van Bijsterveldt was hier op tegen, omdat het niet zou kunnen vanwege Europese afspraken. Eurocommissaris Neelie Kroes is wel voor een lager tarief voor e-books.