De IGLYO, de jongerenafdeling van de International Gay and Lesbian Association lanceert deze week een verklaring in het Europees Parlement tegen homofoob pesten. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat homojongeren op grote schaal gepest en buitengesloten worden in Europa.

"Op school werd ik constant gepest omdat men dacht dat ik homo was, nog voordat ik er zelf over uit was. Ik kreeg veel verbaal en fysiek geweld te verduren en had de eerste drie jaar geen vrienden op de middelbare school. Dit alles maakte me zo onzeker en kwetsbaar, dat ik ook later moeite had om vrienden te maken," zegt een jongen uit Engeland.

Een Nederlandse jonge homo mocht geen bloed doneren bij de bloedbank, omdat hij vanwege zijn homoseksualiteit hogere kans zou hebben op een HIV-infectie.

Discriminatie alle geledingen samenleving
De onderzoekers stuitten in heel Europa op soortgelijke verhalen van jongeren. Uit hun onderzoek bleek dat liefst 61% van holebi-jongeren zich wel eens gediscrimineerd heeft gevoeld op school, terwijl meer dan de helft ook in eigen familie beschimpt wordt. Bijna 40% krijgt te maken met discriminatie in de maatschappij. Driekwart van de ondervraagde jongeren zei homofobe uitspraken tegen te komen in de media.

Onbegrip
Door onbegrip en discriminatie in de eigen omgeving gaan veel holebi-jongeren een dubbelleven leiden of ze gaan zelf hun geaardheid ontkennen. Met alle gevolgen voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid van dien.

Mentaliteitsverandering
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg gaat de verklaring ondertekenen. "Daarin roepen we Europese lidstaten op om homofobie in het onderwijs te bestrijden door middel van goede voorlichting. Ook moet er meer steun komen voor jeugdorganisaties die zich inzetten voor de rechten van holebi´s en transseksuelen. Een mentaliteitsverandering is nooit makkelijk, maar we moeten alles uit de kast halen om homopesten te bestrijden en voor de jongeren een prettige en veilige leefomgeving te creëren."

 

 

Zie ook: