GroenLinks is voorstander van een burgerinitiatief om burgers meer zeggenschap te geven over de Europese Unie. Burgers kunnen dan met een miljoen handtekeningen een onderwerp op de Europese agenda zetten. Het gaat te ver om ter controle van ondertekenaar ook een paspoortnummer te vragen. “Dat schrikt mensen af en geeft een te groot risico op identiteitsfraude”, stelt Judith Sargentini, delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Ook de commissie constitutionele zaken van het Europees Parlement keerde zich dinsdag tegen de onnodige obstakels die de Europese Commissie en de Europese ministers willen opwerpen voor toekomstige burgerinitiatieven.

Onderwerpen op de agenda zetten

Het burgerinitiatief geeft burgers van de Europese Unie de mogelijkheid om onderwerpen op de Europese agenda te zetten. Hiervoor moeten ze een miljoen handtekeningen verzamelen in een aantal verschillende EU-landen. Dit nieuwe democratische instrument is opgenomen in het Verdrag van Lissabon. Het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers onderhandelen nu over de precieze spelregels.

Zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

Dinsdag stemde de commissie constitutionele zaken van het Europarlement over het standpunt waarmee zij de onderhandelingen met de Europese ministers zal ingaan. Sargentini is redelijk tevreden met de uitkomst: “We moeten zorgvuldig omspringen met persoonsgegevens, zo vindt ook de parlementscommissie. De EU-landen mogen van mensen die een burgerinitiatief willen ondertekenen niet meer gegevens vragen dan nodig is om achteraf te kunnen checken of een handtekening geldig is. Nummers van paspoorten of identiteitskaarten zijn daarvoor niet nodig, die geven alleen maar een verhoogd risico op identiteitsfraude. Naam, adres, geboortedatum en nationaliteit volstaan.”

Niet onnodig beperken

De Raad wil niet toelaten dat een burgerinitiatief vraagt om verandering van de huidige Europese verdragen. GroenLinks is het daar niet mee eens. “Dat is een onnodige beperking van de reikwijdte van het burgerinitiatief”, vindt Bruno Braakhuis, Europawoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer. “Het valt niet uit te leggen dat een burgerinitiatief niet mag gaan over het afschaffen van de vergaderingen van het Europees Parlement in Straatsburg, bijvoorbeeld.”