GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met de resolutie over de situatie in Congo die donderdag is aangenomen door het Europees Parlement. Hierin wordt de Europese Commissie gevraagd om met een Europese wet te komen die de aankoop van zogenaamde bloedmineralen uit conflictgebieden verbiedt. Directe aanleiding is de situatie in Congo, waar rebellen en het Congolese leger de verkoop van mineralen gebruiken voor de financiering van hun oorlogsvoering en terreur.

Voetsporen van de VS

Sargentini was eerder betrokken bij Europese wetgeving over bloeddiamanten in het Kimberlyproces. Ze ziet graag dat Europa in de voetsporen treedt van de Verenigde Staten die een wet over conflictmineralen al in juli dit jaar hebben aangenomen. Het gaat om mineralen zoals coltan en tin die worden gebruikt in mobiele telefoons en computers.

Oorlog financieren

Sargentini: “We hebben nog onvoldoende zicht op wie de opbrengst van de mineralen in conflictgebieden in z'n zak steekt.” Rebellen verdienen veel geld aan de verkoop grondstoffen. Hierdoor kunnen zij wapens kopen en komt er niets van die rijkdom bij de bevolking terecht. “We moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven niet langer indirect een oorlog in een conflictgebied kunnen financieren”, aldus Sargentini.

Grootschalige verkrachtingen

De aangenomen resolutie over de situatie in Congo vraagt ook aandacht voor de grootschalige verkrachtingen in Congo. Groepsverkrachtingen van vrouwen van alle leeftijden worden door
rebellen, maar ook door het Congolese leger, ingezet als onderdeel van oorlogsvoering en terreur. Het Europarlement vraagt aan de Verenigde Naties om de groepsverkrachtingen in Congo te onderzoeken. Sargentini: “Het is goed dat het Europees Parlement nu erkent dat er sprake is van geweld tegen vrouwen. Verkrachtingen door de milities leiden nu tot verdere ontwrichting van het land."

Plenair debat

Sargentini sprak eerder in de plenaire vergadering van het Europees Parlement over conflictmineralen in Congo. De video is online te bekijken.