Maak lijst van bedrijven die via Nederland belasting ontwijken

GroenLinks wil dat openbaar wordt gemaakt welke bedrijven afspraken hebben gemaakt met de Nederlandse belastingdienst om zo belasting te kunnen ontwijken. Tweede Kamerlid Jesse Klaver vraagt dit woensdag van staatssecretaris Weekers (Financiën) tijdens het Kamerdebat over belastingen.

Klaver:

“Inwoners in heel Europa hebben te maken met pijnlijke bezuinigingen en hogere belastingen, maar door Nederlandse belastingconstructies dragen grote multinationals niet bij aan het oplossen van de crisis. Het is niet te rechtvaardigen dat de rekening van de financiële crisis eenzijdig bij burgers wordt neergelegd.”

Grote bedrijven kunnen bij de Nederlandse belastingdienst een zogenaamde advance tax ruling aanvragen. Dat zijn vertrouwelijke afspraken met de belastingdienst waardoor zij nauwelijks belasting hoeven te betalen. Ook Zuid-Europese bedrijven maken massaal gebruik van de fiscale voordelen die Nederland biedt. De Europese Commissie schat dat overheden in de EU jaarlijks 1000 miljard euro mislopen door belastingontwijking en belastingfraude. Dat is bijna 2,5 keer het bedrag dat aan noodsteun is verleend aan Griekenland, Portugal, Cyprus, Spanje en Ierland samen.

Klaver: “Als we belastingontwijking Europees aanpakken, dan sterkt dat de economie van Zuid-Europese landen. Meer dan 50 procent van de jongeren in Spanje en Griekenland zijn werkloos. Zij betalen de prijs voor belastingparadijs Nederland. Ik wil daarom precies weten met welke multinationals er afspraken zijn gemaakt over gunstige belastingvoorwaarden.”