GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het hoog tijd voor een maatschappelijke discussie over het aantal ouders dat een kind volgens de wet kan hebben. Zij dient vandaag een motie in die vraagt om onderzoek of ouders en opvoeders nu wel voldoende mogelijkheden hebben de praktijk van hun gezinsband ook op papier goed te regelen. Op dit moment volgt juridisch ouderschap bijna altijd uit biologisch ouderschap. Deze constructie doet volgens GroenLinks geen recht aan de diversiteit aan gezinnen in Nederland.

Van Tongeren: “Met de wet Lesbisch Ouderschap wordt eindelijk de juridische positie van roze gezinnen verbeterd. Dat werd tijd. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het komt immers vaak genoeg voor dat ook de vader van het kind van lesbische ouders een rol speelt in het leven van zijn kind. GroenLinks wil daarom de discussie starten over wie volgens de wet een ouder mag zijn en of dat wel tot 2 mensen beperkt moet blijven.”

De huidige wetgeving leidt tot situaties waarin een donorvader en een meemoeder strijden om de juridische band met het kind. Voor de situatie van een bekende zaaddonor die wel betrokken wil zijn bij de opvoedouders en bij het kind is geen passende juridische vorm. Ook in stiefgezinnen kan de behoefte ontstaan om de ontstane gezinssituatie in de praktijk ook juridisch vast te leggen. GroenLinks wil dat partners bij voorkeur zelf zoveel mogelijk kunnen bepalen wie samen een gezin vormen. Juridisch ouderschap hoeft hierbij niet noodzakelijk samen te vallen met het biologische ouderschap.

Van Tongeren: “Kijk naar Engeland. Daar bestaat de mogelijkheid dat drie volwassen het ouderlijk gezag over een kind uitoefenen. Natuurlijk is een zorgvuldige afweging nodig van de belangen van ouder én kind, maar voor mij is daarbij de praktijk van een gezin belangrijker dan de biologische afstamming. De papieren werkelijkheid moet ondersteunen wat voor alle betrokkenen het beste is”

Van Tongeren doet het voorstel tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap in de Tweede Kamer. GroenLinks wil al lange tijd de juridische ongelijkheid in het personen- en familierecht tussen homo- en heteroparen opheffen. In Nederland groeien ongeveer 25.000 kinderen op in roze gezinnen.