Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen heeft het Europees Parlement vandaag in een brief aan het Macedonische parlement gevraagd om seksuele voorkeur ook op te nemen in haar nieuwe anti-discriminatiewetgeving. Macedonië is in het kader van de toetredingsonderhandelingen tot de EU bezig om haar nationale wetgeving in lijn te krijgen met bestaande Europese wetgeving. Het Europees Parlement roept Macedonië nu op om in haar nieuwe wetgeving volledig te voldoen aan de Europese richtlijnen.

“Het is natuurlijk geweldig dat Macedonië nu bezig is om anti-discriminatiewetgeving op te zetten, maar dat moeten ze dan wel secuur en volledig doen. Als Macedonië seksuele voorkeur ‘vergeet’ als onderdeel van anti-discriminatie, dan zal dat zeker de toetreding tot de Europese Unie vertragen”, aldus Cornelissen.

Cornelissen was vorige maand als lid van de Balkan-delegatie van het Europees Parlement op bezoek in Macedonië. Daar bleken er veel misverstanden te bestaan over de precieze gevolgen van de Europese richtlijn.

Cornelissen: “Parlementariërs waren bang dat ze meteen verplicht een homohuwelijk moesten invoeren om te voldoen aan de Europese richtlijnen. Ministers dachten dat ze makkelijk met een speciale bepaling onder de Europese discriminatieregels uit kunnen komen. Met deze brief geeft het Europees Parlement haar Macedonische collega’s duidelijkheid over welke vormen van discriminatie wel en niet verboden moeten worden, en stelt dat uitzonderingen niet geaccepteerd worden.”